واحد بازرگانی
واحد بازرگانی به عنوان یکی از مهمترین واحدهای یک مجموعه، مسئولیت اصلی بازاریابی و تامین فروش و سود مجموعه را به عهده دارد. واحد بازرگانی در حقیقت باید در این راستا دو بخش اصلی را مدیریت کند که یکی شناخت بازار و دیگری افزایش فروش است. سپس با توجه به این دو بخش تلاش کند تا به طرق مختلف بیشترین فروش و سودآوری را برای مجموعه ایجاد کند. در واقع واحد بازرگانی موظف است تا با شناسایی، حفظ و توسعهی مشتریان و بازار مربوط به کسب و کار مجموعه، اهداف مالی آن را تامین کرده و نام و نشان تجاری مجموعه را اعتلا بخشد. از جمله دیگر فعالیتهای واحد بازرگانی میتوان به این موارد اشاره کرد که هرگونه خرید و فروش و معاملات مالی باید با نظارت مدیر یا مسئولین واحد بازرگانی انجام شود. در نتیجه بر قراری ارتباطات تجاری با سایر مجموعهها و یا مشتریان از وظایف این واحد میباشد. تنظیم قراردادهای مربوط به این معاملات نیز بر عهدهی همین واحد است که باید آن را بر اساس بودجهها و در جهت تامین حداکثر منافع شرکت انجام دهد. تدوین برنامههای بلند مدت و سالانه برای چشماندازهای مالی و تولیدی مجموعه نیز از وظایف واحد بازرگانی به شمار میآید.
واحد بازرگانی فعالیت هایش را در سه گام متوالی انجام میدهد.
گام اول
پیش از هر کاری واحد بازرگانی باید از طریق ارتباط و هماهنگی با سایر واحدهای مجموعه، اطلاعات کافی در رابطه با ظرفتهای موجود داخلی، نیازهای مالی و منابع مجموعه داشته باشد تا بتواند بر اساس آن شرایط توسعه و تامین مالی شرکت را فراهم آورد.
گام دوم
در گام بعدی واحد بازرگانی باید بازار مربوط به کسب و کار را به خوبی بشناسد و از همهی پتانسیلهای موجود و خطرات احتمالی آگاه باشد. این امر مستلزم جعآوری اطلاعات دقیق و کامل در مورد بازار مربوطه است. اطلاعاتی که همواره نیازمند به روزرسانی هستند تا از دقت کافی برخوردار بمانند. علاوه بر این باید با توسعهی بازار به شناسایی بازارهای بالقوه و جدید پرداخته و از این طریق همواره شرایط جذب مشتری و فروش بیشتر را فراهم نماید. در فرآیند توسعهی بازار اصلیترین مسئله، معرفی کسب و کار و شناساندن آن به بازار فروش و مشتریان است. بدون معرفی صحیح و مطلوب نمیتوان انتظار فروش داشت. در این راستا تبلیغات میتواند نقش موثری داشته باشد و زمینهی معرفی حداکثری مجموعه را فراهم آورد. برای نمونه شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی مربوط به کسب و کار مجموعه از جمله فعالیتهایی است که واحد بازرگانی میتواند در راستای توسعهی بازار مربوطه انجام دهد. نمایشگاهها ضمن معرفی یک مجموعه به مشتریان و مجموعههای رقیب، بستری مناسب برای جذب مشتریان جدید و توسعهی کسب و کار را فراهم میکنند. از دیگر روشهای توسعهی بازار میتوان به مکاتبات رسمی و غیر رسمی با موسسات و مجموعههای مرتبط اشاره کرد که علاوه بر فراهم آوردن زمینههای همکاری و سودآوری کوتاه مدت، میتواند منجر به توسعهی کسب و کار و سودآوری بلند مدت برای مجموعه گردد.
گام سوم
پس از انجام شناساییهای لازم و توسعهی بازار و جذب مشتریان بالقوه، واحد بازرگانی باید بتواند از این موقعیتهای جدید و بالقوه، نهایت استفاده را کرده و با افزایش فروش، سودآوری حداکثری ایجاد کند. به این معنا که باید پتانسیلهای شناسایی شده، نگهداری و حفظ شده و تبدیل به مشتری دائمی یا پر سودی برای مجموعه شوند.